ПРОЗОРЕЦ КЪМ ДУШИТЕ - МИЛА МИЛЧЕВА

 

 

ПРОЗОРЕЦ КЪМ ДУШИТЕ
Възпоменателна изложба на Мила Милчева (1934-2014)
Официално откриване: 19.11.2015 г. от 18 часа

Мила Милчева е родена на 1 май 1934 г. в Кюстендил. Въпреки изключителните й резултати на приемните изпити в Художествената академия в София, няколко пъти я отхвърлят по политически причини - баща й, подполковник Спас Милчев , герой от три войни и носител на ордени за храброст, е осъден в един от процесите на т.нар. „Народен съд” и екзекутиран . Най-сетне през 1954 г. я приемат. Но, независимо че е първенец на випуска, не й дават стипендия и често се налага да гладува. Мила има големи проекти, предлага смели решения, но на всяка крачка се сблъсква с ограниченията на „социалистическия реализъм”. Като към това се прибавят и огорченията от политическата дискриминация, тя се вслушва в препоръките на своя преподавател по стенопис проф. Гочо Богданов: „Ако искаш да правиш свободно изкуство, отиди на Запад.” Само че това е времето на „Желязната завеса”. И начинът да се „избяга” е само един. Нелегален. С помощта на роднини в Италия, дегизирана и с чужди документи, тя пресича нелегално границите с Австрия и Германия, за да се установи в лагера за емигранти в Цюрендорф край Нюрнберг. Малко след това, като по чудо, получава разрешение за пребиваване. И то в Мюнхен. От 1978 г. до края на живота си Мила Милчева прави блестяща преподавателска кариера във Фолксхохшуле (Свободен университет) към мюнхенската община като доцент по живопис, стенопис, рисуване и портрет.
Мила си отива от този свят през 2014 г., без да се е завърнала или да е направила изложба в родината си. Първата такава, за съжаление посмъртна, ще бъде в Towers Gallery. Творбите й могат да бъдат разгледани от 16.11. до 08.12. (включително).
Заповядайте!

 

 

Дата: 19.11.2015г.

Час: 18:00ч.

Място: Towers Gallery, София, ул. Лъчезар Станчев 5

 

Актуално

Театрална програма Grand Mall Варна
Четвъртък, 21 Август 2014
Заповядайте всяка неделя на нашите спектакли в Grand Mall Варна
виж повече
Театрална програма за BULGARIA MALL
Петък, 11 Юли 2014
Заповядайте всяка неделя в партера на Bulgaria Mall и представленията на куклени театри "Патиланчо", "Ариел", "Жар", "Илкова"
виж повече